In de media

BRABANTS DAGBLAD

Tijani (46) organiseert groepsreizen speciaal voor moslims: ‘Die wijnproeverij slaan we over’

Veel moslims willen wel op groepsreis, maar hebben geen trek in wijnproeverijen en restaurants die niet halal zijn. Bosschenaar Tijani Goullet (46) ziet een gat in de markt en begint een touroperator voor deze vergeten groep.

Een Kras-groepsreis in Andalusië, vijftien jaar geleden. Op het programma staat een bezoekje aan een lokale wijngaard, mét proeverij. Tijani Goullet en zijn reisgenoot kijken elkaar aan. Als moslims mogen ze helemaal geen alcohol drinken. Toch halen ze hun schouders erover op. ,,Al is het niet ideaal, je weet dat zoiets kan gebeuren.”

De volgende dag trekt de groep naar een dorpje dat bekend staat om overheerlijke hammen. Voor het diner trekken ze gezamenlijk naar een restaurant. ,,Daar liep een beekje doorheen met vissen die ze met netten vingen. Wij dachten: gelukkig, dan hoeven we niet te verhongeren. Maar bij het restaurant weigerden ze de vissen zonder ham klaar te maken.”

Het gezicht van Goullet betrekt. ,,Alsof het niet erg genoeg was, gingen we de dag erna naar een sherrybrouwerij.’’ Alweer kunnen ze niet meedoen. ,,Toen waren we er wel klaar mee. Eigenlijk vonden we het best vervelend. Helemaal omdat je veel geld voor zo’n reis betaalt.”

Gat in de markt
Door de jaren heen hoorde Goullet van andere moslims dat zij met hetzelfde probleem te maken hebben: reisorganisaties die weinig rekening  houden met het islamitische geloof. Tegelijkertijd spelen traditionele touroperators hier nauwelijks op in. Daarom richtte de Bosschenaar Mosaic Travels op: een touroperator speciaal voor moslims.

Als hobby organiseerde Goullet al jarenlang reizen naar verre oorden, waarbij steeds meer mensen aanhaakten. Van daaruit groeide het idee om een commerciële reisorganisatie te beginnen. Na een trage start vanwege corona zijn onder de vlag van Mosaic Travels inmiddels drie groepsreizen geweest. Voor volgend jaar staan reizen naar Indonesië, Japan, Maleisië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten op de planning.

Tijd voor middaggebed
In de kern zijn moslimreizigers niet anders dan andere globetrotters,  benadrukt Goullet: op zoek naar onvergetelijke ervaringen in verre landen. Maar voor moslims mogen de uitstapjes de beoefening van het geloof niet in de weg zitten. Op vrijdagmiddag moet er dus voldoende tijd zijn voor het middaggebed.

Niet alle activiteiten zijn geschikt. ,,Die wijnproeverij slaan we over. Een ander voorbeeld: in New York praten cabaretiers in comedy clubs alleen maar over seks.” Daar kwam hij samen met enkele reisgenoten achter. ,,Na dat te hebben meegemaakt, gaan we daar niet meer heen.”

Malcolm X
Op reis probeert Goullet, die sinds zijn vierde in Den Bosch woont, een link met het islamitische geloof te maken. Zo traden de reizigers in New York in de voetsporen van de beroemde activist Malcolm X die zich tot de islam bekeerde. En in Kaapstad gaan ze op excursie in Bo-Kaap, een wijk die gesticht is door Maleisische immigranten.

De typische klant is volgens Goullet redelijk zoals hijzelf: niet ultra-religieus, maar wel met het geloof bezig. Vaak hogeropgeleid en  kind van eerste generatie gastarbeiders. ,,In mijn jeugd gingen we elke zomer terug naar het Rifgebergte. Dat voelde echt niet als vakantie, want mijn ouders waren alleen maar dingen aan het regelen. Misschien dat zo mijn liefde voor reizen is ontstaan. Uit de wens om onafhankelijk de wereld te kunnen ontdekken.”

LEES HIER HET HELE ARTIKEL.